Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom dagbladen bezorgen?

Zonder bezorgers komt er geen krant in de bus; het is dus belangrijk werk. Kranten bezorgen doe je in de frisse lucht en het houdt je in beweging. Je hebt weinig reistijd want bezorgen doe je in je eigen omgeving. Je leest gratis de krant die je bezorgt. Het kost je maar ongeveer een uurtje tijd per dag en de verdiensten zijn aantrekkelijk.

Wanneer mag je dagbladen bezorgen?

Een krantenwijk is een prima baan voor jong en oud. De wettelijke minimumleeftijd voor het bezorgen van dagbladen is 15 jaar en soms – afhankelijk van de grootte van de wijk – 18 jaar.

Hoeveel verdien ik?

Wat je verdient, verschilt per wijk. De bezorgwijken verschillen immers in grootte en sommige wijken zijn ingewikkelder dan andere.

Wat zijn de werktijden?


De ochtendkranten moeten ’s ochtends vroeg worden bezorgd. Van maandag tot en met vrijdag voor 07:00 uur en op zaterdag voor 07:30 uur. Als je start met bezorgen overleg je met de depothouder hoe laat jij je kranten moet ophalen om je kranten op tijd te kunnen bezorgen. Ben je onder de 18? Dan mag je pas na zes uur ’s ochtends als bezorger aan de slag.

Sommige uitgevers hebben middagkranten. Je kiest zelf wat jouw voorkeur heeft.

Heb ik een legitimatiebewijs nodig?

Als bezorger moet je je altijd kunnen legitimeren door middel van een geldig paspoort of ID-kaart. 
Als je niet uit Europa komt, moet je tevens een verblijfsvergunning kunnen tonen met hierop de vermelding “arbeid is toegestaan, een tewerkstellingsvergunning is niet vereist.”

Als je niet in het bezit bent van een Nederlands paspoort dan kunnen er andere eisen gelden. Deze eisen vind je hier.

Hoe regel ik vervanging?

Als je ziek bent of op vakantie gaat dan moet je zelf voor vervanging zorgen, waarbij de depothouder je misschien kan helpen. Je depothouder moet uiteraard wel weten wie je vervanger is. De vervangende bezorger moet natuurlijk ook minimaal 15 jaar oud zijn en een geldig legitimatiebewijs laten zien, waarmee hij/zij mag werken.

Wat is een depothouder?

Een depothouder coördineert de werkzaamheden op het depot, voert administratieve werkzaamheden uit en handelt klachten af. Hij is jouw aanspreekpunt. Een depothouder is net als bezorgers werkzaam op basis van een freelance overeenkomst en is niet in dienst bij het distributiebedrijf.

Kan ik in meerdere wijken bezorgen?

Als je meerdere wijken wilt bezorgen moet je in geval van ochtendbladen ouder zijn dan 18, want dan kun je voor 06:00 uur starten. Het bezorgen van meerdere wijken gaat in overleg met je depothouder.

Hoeveel kranten bezorg ik?

De hoeveelheid kranten in een fietstas hangt af van de opbouw van je wijk. Gemiddeld heeft een wijk 80 abonnees. De meeste wijken bestaan uit kranten van verschillende uitgevers. Je moet dus goed opletten welke abonnee welke krant wil ontvangen.

Kan ik het combineren met andere inkomsten?

Ja, dat kan. Maar de inkomsten uit een baan als dagbladbezorger kunnen invloed hebben op de uitkering van Kinderbijslag, studiefinanciering, ANW, WW of WWB.

Kom ik in dienst bij een werkgever?

Nee, dagbladbezorgers hebben een zogeheten overeenkomst van opdracht met de dagbladuitgever. Dit betekent dat je geen werknemer bent met een arbeidsovereenkomst.

Hoe zit het met belasting?

Omdat je geen arbeidsovereenkomst hebt, wordt er niet automatisch belasting ingehouden. Ook premies voor sociale verzekeringen worden niet ingehouden. Elk jaar ontvang je een jaaropgave met een specificatie van de vergoedingen van dat jaar. Met deze informatie kun je zelf belastingaangifte doen.

Kan ik een krantenwijk met iemand delen?

Vind je het te zwaar om zes dagen per week een krant te bezorgen? Dan kun je de wijk ook delen met iemand, bijvoorbeeld je broer, zus of buurvrouw. In dat geval moeten beide bezorgers voldoen aan de gestelde eisen.

home © 2012 NDP Nieuwsmedia